"Ντι Μαρία, ξέρεις τίποτα για τη ζωή του βιοπαλαιστή;"



Ο Άνχελ Ντι Μαρία μέσα από μια μακροσκελέστατη ανάρτηση που ανέβασε στο προσωπικό του λογαριασμό κατέγραψε με... δραματικό τρόπο τη ζωή των ποδοσφαιριστών πίσω από τις κάμερες γράφοντας αρχικά:

“Τι έκανες τη Δευτέρα; Πήγα προπόνηση.Τι έκανες την Τρίτη; Πήγα προπόνηση.Τι έκανες την Τετάρτη; Πήγα προπόνηση.Τι έκανες την Πέμπτη; Πήγα προπόνηση.Τι έκανες την Παρασκευή; Πήγα προπόνηση.Θα κάνουμε κάτι το Σαββατοκύριακο; Δεν μπορώ, έχω αγώνα.
Η προπόνηση μόλις έχει τελειώσει και με μία τσάντα στο χέρι σταματάς και κοιτάζεις το γήπεδο. Βρωμιά, χαλίκια, χαλασμένο γρασίδι, το μέρος όπου πριν λίγο έπαιζες. Εκείνο το γήπεδο και εκείνα τα χαλίκια που σου έσκισαν τα γόνατα, τους αγκώνες, όλο το σώμα. Εκείνο το γήπεδο που σε έκανε να λερωθείς και καθώς γύριζες σπίτι, άκουγες τη μητέρα σου να λέει: “Βγάλε αμέσως έξω τα παπούτσια σου και πήγαινε κατ' ευθείαν για μπάνιο”.
Τι σου δίνει τη δύναμη κάθε χρόνο να ξεκινάς το πρωτάθλημα; “Τις Κυριακές μου αρέσει να κοιμάμαι”, θα σου πουν. “Το ποδόσφαιρο είναι ό,τι καλύτερο”, θα πουν οι φίλοι. “Ποτέ δεν είμαστε μαζί”, θα παραπονεθεί η κοπέλα σου. “Για φαντάσου να δουλεύεις και να σπουδάζεις;”, θα πουν οι συγγενείς. Εσύ σκέφτεσαι από μέσα σου και χαμογελάς. Που να ξέρουν όμως τι σημαίνει για σένα πραγματικά το ποδόσφαιρο.
Την ένταση και τα νεύρα που δεν σε άφησαν να κοιμηθείς το βράδυ πριν από έναν αγώνα. Τι ξέρουν για όλες τις φορές που έπαιξες άρρωστος ή τραυματίας; Για τις φορές που έβαλες ένα κρίσιμο γκολ και οι συμπαίκτες σου σε αγκάλιασαν ανακουφισμένοι. Για την αναπνοή που σου κόπηκε, καθώς περίμενες να ακούσεις την 11άδα από τον προπονητή. Να κάνεις προετοιμασία μέσα στη ζέστη, ενώ οι φίλοι σου είναι για διακοπές. Για τις βροχές που έφαγες στις προπονήσεις.
Το γήπεδο, χαλίκια, χόρτο, 10 άτομα μαζί σου, 11 αντίπαλοι, μία μπάλα και ένα σφύριγμα. Αυτή είναι η ζωή μας και τι ξέρουν όλοι αυτοί; Πολύς κόσμος λέει ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ζωή. Δεν ξέρω τι γνωρίζουν από τη ζωή, αλλά από ποδόσφαιρο δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα!".

Με αφορμή λοιπόν όλη αυτή τη μακροσκελής αναφορά σκεφτόμαστε άραγε αυτά τα γράφει ένας ποδοσφαιριστής που αμοίβεται με λίγα ευρώ ή ένας δισεκατομμυριούχος γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για... «θυσίες» που φέρνουν σε ένα... σπιτικό... δισσεκατομμύρια.
Όπως είχε πει κάποτε ο Γιώργος Πρίντεζης κουρασμένος πρέπει να νιώθει αυτός που σηκώνεται κάθε πρωί να πάει στην οικοδομή  και όχι «εμείς οι επαγγελματίες αθλητες» (ή κάπως έτσι τέλοσπαντων δεν θυμάμαι ακριβώς το παράδειγμα που είχε φέρει). Σε ανάλογο ύφος λοιπόν με το κείμενο του Ντι Μαρία ρωτάμε αν ξέρει τι έκανε ο βιοπαλαιστής κάθε μέρα ώστε να φέρει στην κυριολεξία ένα κομμάτι ψωμί για την οικογένεια του.

«Τι έκανες τη Δευτέρα; Πήγα για δουλειά (10 ώρες).Τι έκανες την Τρίτη; Πήγα για δουλειά (10 ώρες).Τι έκανες την Τετάρτη; Πήγα για δουλειά (10 ώρες).Τι έκανες την Πέμπτη;. Πήγα για δουλειά (10 ώρες).Τι έκανες την Παρασκευή;. Πήγα για δουλειά (10 ώρες).Θα κάνουμε κάτι το Σαββατοκύριακο; Δεν μπορώ, έχω να πάω ξανά για δουλειά και ΄ισως χρειαστεί να κάνω και κάποιο έξτρα μεροκάματο.

Η δουλειά μόλις έχει τελειώσει και είσαι γεμάτος ιδρώτα, μπογιές από την βαφή που έκανες στους τοίχους, με σκόνη που έπεφτε από το ταβάνι, με πιασμένο σβέρκο από τον υπολογιστή, με πονοκέφαλο από τον προϊστάμενο , ή από τις τόσες ώρες μέσα στον ήλιο ή στο κρύο, ή ακόμα και στο ανυπόφορο καυσαέριο.Και γυρίζεις σπίτι και βλέπεις τα παιδιά σου και σε πέρνουν αμέσως αγκαλιά παρά την στεναχώρια τους γιατί δεν κατάφερες λόγω οικονομικών δυσκολιών να τους πάρεις το δώρο που πραγματικά θα ήθελαν.

Τι σου δίνει κάθε πρωί δύναμη να ξεκινάς για δουλειά; ‘’ Η ανάγκη να προσφέρω με έναν μισθό στην οικογένεια μου. Ένα μισθό που νιώθω ευγνώμων που τον έχω γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε αυτό το μισθό ώστε να ταϊσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Τι ξέρουν άραγε για τις φορές που πήγες άρρωστος στη δουλειά γιατί αλλιώς θα έχανες το μεροκάματο ή το πενθήμερο. Την ένταση τα νεύρα για το εάν θα είσαι αύριο στη δουλειά ή θα σε απολύσουν, και όταν σου κόπηκε η ανάσα για το εάν θα ήταν το όνομα σου μέσα στη λίστα αυτών που θα διώξουν από τη δουλειά, γιατί ξεκίνησαν οι περικοπές.
Τ
ο σπίτι, το ρεύμα, ένα τραπέζι, 4 με πέντε άτομο, ένας το πολύ δύο μισθοί... Αυτή είναι η ζωή μας και τι ξέρουν όλοι αυτοί; Πολύς κόσμος λέει ότι αυτή είναι η  πραγματική ζωή. ΝΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ!  Δεν ξέρω τι γνωρίζουν από το ποδόσφαιρο, αλλά τη πραγματική ζωή μάλλον (προς θεού δεν τους παίρνει όλους, ευτυχώς, η ποδοσφαιρική μπάλα), δεν  τη γνωρίζουν σίγουρα... Ένα μηνιαίο συμβόλαιο ενός ποδοσφαιριστή ίσως να είναι όλο το εισόδημα μιας μικρής συνοικίας 100 ανθρώπων... Και όχι δεν είανι υπερβολή, είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ΄΄




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.