H ΠΑΕ για τον αγώνα με τη Σάντος


H ΠΑΕ Ολυμπιακός με άρθρο της θυμήθηκε τα 58 χρόνια από τον σπουδαίο αγώνα με τη Σάντος του Θρυλικού Πελέ. 
(Από το Olympiacos.org)

Συγκεκριμένα ανέφερε:

"Πέρασαν 58 χρόνια, από εκείνη την τεράστια νίκη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ επί της Σάντος του Πελέ, που χιλιοτραγουδήθηκε και έγινε ύμνος!"
Ήταν στις 4 Ιουλίου του 1961, όταν στο κατάμεστο από 25.000 κόσμο «Απόστολος Νικολαΐδης», οι παίκτες του Τζίνα Σιμονόφσκι,υπέτασσαν τη μεγάλη Σάντος, στις τάξεις της οποίας αγωνιζόταν ο -κατά πολλούς- κορυφαίος παίκτης που γνώρισε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο Βραζιλιάνος Πελέ.
Με ποδοσφαιριστές όπως οι Κουτίνιο, Πέπε, Ζίτο και Ζιλμάρ στις τάξεις της, όλοι τους Παγκόσμιοι Πρωταθλητές τρία χρόνια νωρίτερα στο Μουντιάλ της Σουηδίας, η Σάντος υπέκυψε στην ανωτερότητα των παικτών του Θρύλουπου πήραν ιστορική νίκη με σκορ 2-1,υποχρεώνοντας τους Βραζιλιάνους στη μοναδική τους ήττα στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία! Τα γκολ των Ποσειδώνα (10′) και Σουρούνη (43′) έβαλαν με δύο τέρματα μπροστά τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, που παρά τη μείωση του σκορ σε 2-1 από τον Ζίτο στο 50′ (η μπάλα άλλαξε πορεία και μπέρδεψε τον Σάββα Θεοδωρίδη), κράτησε το προβάδισμα μέχρι το φινάλε, γεμίζοντας τους δρόμους του Πειραιά και της Αθήνας με πλήθος κόσμου που χάρηκε με την ψυχή του και τραγούδησε για το μεγάλο επίτευγμα των «ερυθρόλεκυων γιγάντων»!
Η παγκόσμια αυτή επιτυχία, έμελλε να συνοδεύει τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ στο πέρασμα των χρόνων, αφού έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του, μέσω του ύμνου της ομάδας μας,που γράφτηκε το 1980 από τους Σπύρο Βαλσαμάκη, Κωνσταντίνο Κιλιμάντζο και ερμηνεύτηκε από τονΧρήστο Βολιώτη.
«Κι ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ…»
Οι ιστορικές συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Καμπόλης, Στεφανάκος, Πολυχρονίου, Σημαντήρης, Κοτρίδης (Σπετσέρης 54′), Γκαβέτσος, Παπάδογλου, Μπέμπης (Σουρούνης 2′), Σιδέρης, Ποσειδώνας.

Σάντος: Λαέρτσιο, Τζετούλιο, Μάουρο, Ντάλμο, Λίμα, Ντορβάλ (Σορμάνι 13′), Μαντζάλβιο, Ζίτο, Κουτίνιο, Πελέ, Πέπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.